Cumartesi, Ağustos 29, 2009

Hakkında ...

Notlar, psikanalitik psikoterapiye dair yapılan okumalar esnasında tutulan notlarin surekli orada burada kaybolmasi nedeniyle olusturuldu :-)

Boylece ortaya cikan dusunceler daha olusum halinde iken bile ayni konularla ilgilenen insanlarla paylasilabilecek.

Bu blogun sahibinin (1) ozel ilgi alanlari sunlar:

Psikanalitik psikoterapiler (2)
öz. Kernberg (TFP) ve Masterson yaklasimi (3)
Noropsikanaliz
Norobiyoloji
Kognitif bilim




(1) Afyon Lisesi’ni ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Azerbaycan Tıp Üniversitesi Psikiyatri Bölümünde hipnosujestif psikoterapi alanında staj yaptı (1992). Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nda öğrenme ve hafıza mekanizmalarını araştıran ve bir Alzheimer modeli öneren tezini savunarak ihtisasını tamamladı (1996). Marmara Üniversitesi'nde 1997'de öğretim görevlisi, 1998'de öğretim üyesi oldu. 1994-2002 yılları arasında dinamik psikoloji, davranış nörolojisi ve nörofelsefe üzerine halka açık dersler verdi. 2001-2005 yılları arasında Yeditepe Üniversitesinde Hipnozun nörofizyolojisi, 2005’ten itibaren ise Psikoterapi Enstitüsünde davranış nörolojisi ve psikanalitik psikoterapiler üzerine dersler verdi. 

Klinik Psikoloji yüksek lisansı ve Psikoterapi Enstitüsü’nden psikanalitik psikoterapi eğitimi yanısıra, Masterson Enstitüsü'nden 5 yıl ve Personality Disorders Institute'ten (Cornell Un) 2 yıl süpervizyon aldı. Psikanalitik psikoterapiler, nöropsikanaliz ve nörofelsefe başlıca ilgi alanlarıdır.

(2) Psikanalitik psikoterapiler, standart psikanaliz'in (psychoanalysis proper) modifiye versiyonlaridir. Özellikle psikoza yakin (aktarim psikozu gelistirebilen) kisilik bozukluklarinda (Kernberg terminolojisinde Borderline Organizasyon) uygulanabilmesi icin degistirilmislerdir. Alt düzey borderline organizasyonda klasik psikanalizin uygulanmasi kontrendikedir.


(3) Otto F. Kernberg ve James F. Masterson Nesne Iliskileri Kuraminin ABD'deki iki oncu ismidir. 1960'li ve 70'li yillarda, "bu ikisi Borderline Kisilik Bozuklugunun tedavisi icin ihtirasli ve coskulu bir arayisi tetiklediler" (Gunderson, 2009). Masterson 1972'de (s.72) borderline kişilik bozukluğundaki patolojinin gelişimsel olduğunu ve ayrılma-bireyleşme sürecinden kaynaklandığını söylemiştir.

---

Gunderson J.G. (2009). Borderline Personality Disorder: Ontogeny of a Diagnosis.
American Journal of Psychiatry. 166(5): 530–539.

Masterson, J.F. (1972). Treatment of the borderline adolescent: A developmental approach. New York: Wiley. 

Ahmet Çorak, M.D., PhD
M.U. Ogr. Uyesi

Toplam Sayfa Görüntelenme Sayısı