Cuma, Ocak 22, 2010

Kalbinin sesini dinlemek



1-
Ugraslarimiz ileride anlamli bir butunluk olusturacak sekilde birlesecek mi?
Bunu onceden kestirebilir miyiz? Birlesecegine dair bir inancimiz mi var?
Yoksa hayatin/gercegin burnumuza dayadigini gormeme cabasindan baska bir sey degil midir o cok sevdigimiz ugraslarimiz?

2-
Basarinin agirligi ve yeniden baslamanin hafifligi

Basardiktan sonra basardiklarimiz bizi yonlendirir; sahip olmak kisiyi agirlastirir.
Kaybedecek bir seyi olmayan, olaganustu ozgurdur, yeter ki baskalarinin hayallerini de omzunda tasimasin; cunku basarili olma zorunlugu da, basarmis olmanin kendisi kadar agirlastiricidir.

3-
Gelecekte gelecegi kesin olan tek kesinsizlik ölümdur. "Tum dış beklentiler, gururlar, narsisistik incinme ve basarisizlik korkulari, ölüm karsisinda degerini ve onemini yitirir." Kaybedecek seyler oldugunu bilmek, insani nasil agirlastirirsa, ölüm de ciplak varolusumuzdan baska kaybedecek bir seyimiz olmadigini yuzumuze haykirir. Ölümü dusunmek, hafiflemenin en kestirme yoludur.

Baskalarinin hayatini yasayarak buyuk ideallere sahip olamayiz. O ideallerden gercek kendiligimize bir yol bulamamissak, bu ideallere “mış gibi” bagli olmaya devam ederiz. Baskalarinin hayatini yasayarak kendimizinkini bosa gecirmissek, bu baglantiyi kurma sansini artik yitirmisiz demektir. Baska insanlarin fikirlerinin gurultusunden, kendi kalbimizin sesini isitemez hale gelmissek, ideallerimize olan bagliligimiz gercekte kalbimizden kaynaklanmiyor demektir. Yani bunlar sadece agzimizdan dokulen sozcukler olup, ödünc alinmislardir.

Kalbinin sesini dinlemek bencil olmak demek degildir. Kendinle ilgili kararlari verirken kendine durust olabilmek demektir. Buyuk ideallere bagli olmak, sahte kendilikten kaynaklanmaz; büyük ideallere bagli gorunmek sahte kendilikten kaynaklanir. Insan buyuk ideallere baglandikca buyur, ama buyumek icin baglanirsa bu bag sahtedir.

Kalbinin sesini dinle...

Fakat kalbinin sesini dinledigini zannettigin zaman, zihnindeki duzenegin oyuncagi olma ihtimalin de yok degildir...

Kalbinin sesini dinledigini zannettigin an, aslinda gercegin onunden kaciyor olabilir misin?

Ahmet Corak

Toplam Sayfa Görüntelenme Sayısı