Cuma, Ocak 08, 2010

Baglanma (Attachment)


Bu kitabin kapak resmi baglanmayi guzel anlatiyor.

Baglanma havaya atilan bir cocugun dusmeyecegine olan "derin" inancidir.
Havaya atilan cocuk sag salim tutulacagina nasil guvenirse, evde birakilan cocuk da birincil bakicinin geri gelecegine ayni bicimde guvenir. Bu guven, yardimci bakicinin, birincil bakicinin fonksiyonlarini devralmasini saglar ve bakim kesintisiz devam eder. Bu da kendilik gelisiminin kesintisiz surmesini ve kendilik kapasitelerinin artmasini saglar.

Guvensiz baglanan cocuk birincil bakicidan ayrildiginda terk depresyonu ile basedebilmek icin savunma kullanir. Birincil bakicinin yok oldugu sure zarfinda defansif yasadigi icin gercek kendilik degil, sahte kendilik gelisir. Gercek kendilik ancak birincil bakicinin varliginda devreye girebilirdi, ancak guvensiz baglanma sebebi olan bu bakici, bu durumda dahi cocugun savunma durumunda kalmasina neden olacaktir.

Hasta, annesinin elinden tutarak karsidan karsiya gecirmek istediginde, annesinin telaslanarak elinden kurtuldugunu ve ancak kendi cabasi ile karsiya gectigini ifade ediyor (annenin kendi guvensiz baglanmasi). Boyle bir annenin cocugu da guvensiz baglanacaktir. Hasta, cocukken agactan inemedigini, babasinin kucagina atlamayi ise reddettigini (guvenemediginden) ifade ediyor. Oyle ki, baba bu duruma cok kiziyor, hatta icerliyor ve sasiriyor da. Bu da hasta uzerindeki baskiyi oldukca arttirmasina ragmen agactan babasinin kucagina atlayamiyor. Anneye guvensiz baglanma tum evrene yansir. Babaya da guvenilemeyecegi gibi, bir binaya, trene ve kopruye de guvenmek imkansiz hale gelebilir.

Ahmet Corak

Toplam Sayfa Görüntelenme Sayısı